A metszés a gyümölcstermesztés technológiájában igen fontos feladat, amit sajnos számtalan szubjektív elem befolyásol és amely segítségével a gyümölcsfák, illetve ültetvények növekedési és terméshozási folyamatai optimalizálhatók, a fák benapozottsága, azaz a produktív termőfelülete pedig növelhető. Szakértők szerint a fák produktivitása 10-30%-kal javul a helyes metszés rendszeres elvégzésével. A kutatási és gyakorlati eredmények és szemlélet megvalósítását gyakran akadályozzák a káros beidegződések, amelyek heterogénné teszik az ültetvényeket, illetve a fákat, mind a növekedési, mind a terméshozási tulajdonságok vonatkozásában. Ez jelentős gazdasági kieséseket is okozhat. Ezt a kihívást felismerve, illetve professzionális gyümölcstermesztői javaslatra reagálva a MetszONline projekt keretein belül szeretnénk mankót nyújtani mindazoknak, akik nyitottak a metszéssel kapcsolatosan az új dolgokra, és hisznek az innováció erejében. Az informatika tárházának felhasználásával elkészült projektünk jelentőségét a téma mellett az adja, hogy több generációt is elérhetünk rajta keresztül.

A MetszONline oktatási anyag, egy multimédiás eszközökkel támogatott, a megváltozott tanulási igényekhez igazodó teljes körű metszés oktató rendszer. Az online oktatási anyag az ország legelterjedtebb, egyetemek által is használt platformján, az elearning rendszerben került kifejlesztésre, amely eszköztől függetlenül (okostelefon, tablet, laptop) elérhető minden regisztrált felhasználónak.

 A MetszONline tananyagával könnyedén gyakorolhatók a metszési fogások, és mindemellett a felhasználók nem csupán szöveggel találkoznak az oktatási anyagban, hanem minden egyes folyamat és jelenség számtalan különböző ültetvényből származó fotóval kerül bemutatásra. Minden kifejezés magyarázatot kap, így bárki megtanulhatja, hogy a fa mely részét (ágat, gallyat, vesszőt, hajtást) és milyen okból kell a fáról eltávolítani vagy visszametszeni a kívánt cél érdekében. A több ezer képből álló adatbázis lehetőséget ad egy fa metszési folyamatának végig kísérésére a számítógép előtt ülve.

A legfontosabb Magyarországon termesztett gyümölcsfajok és fajták (alma, meggy, cseresznye /24 fajta/, őszi, kajszi /8 fajta/, szilva /13 fajta/), és az azokon alkalmazott leghatékonyabb koronaformák esetében adunk a korona alakítással és fenntartással kapcsolatos konkrét metszési javaslatokat. A különböző metszési eseteket ábrázoló képeken (példákon) megjelenítjük, hogy mit láthatunk, illetve mit kell látnunk a metszés előtti és utáni állapoton egyaránt, jellemezve azok sűrűségét, ritkítási vagy visszametszési javaslatait mindenkor törekedve a harmonikus növekedés és terméshozás megteremtésére, a korona ideális megvilágítottságára és az évenkénti kiegyenlítetten magas terméshozamok biztosítására.

A metszésre is igaz a mondás, hogy „A bölcs ember mások hibáiból tanul, az ostoba a sajátjából.” A metszési hibák fejezeteiben számtalan negatív példán keresztül, azok korrekciójával, illetve optimális metszés utáni állapotának bemutatásával kívánunk segítséget nyújtani a felhasználóknak. A tananyag használatával megszüntethető a térbeli és időbeli kötöttség, azaz a felhasználók bárhol és bármikor interaktívan elsajátíthatják, illetve mélyíthetik tudásukat a metszési időszaktól és az ültetvény konkrét helyétől függetlenül. A MetszONline által nyújtott gyakorlatias tudást számtalan online könyv, teszt, vizsgaoldal és egy több száz fogalmat tartalmazó fogalomtár támasztja alá, amelyet több mint 5000 szöveghez kapcsolt gyakorlatból származó képi anyag felhasználásával készítettünk el, amely a már több alkalommal megrendezett szakmai bemutatónkon a szakértők által magasra értékelt tananyagnak bizonyult.

„A bölcs ember mások hibáiból tanul, az ostoba a sajátjából.”

DSC00827_metszett-400x450.jpgUtána
DSC00827_jelolesekkel-400x450.jpgElőtte

„A jövő szempontjából meghatározó az új technológiák eljuttatása az oktatásba, termesztésbe.”

DSC00844_metszett-400x622.jpgUtána
DSC00844_jelolesekkel-400x622.jpgElőtte