Közúti jelzőtáblák nyilvántartása

Hasonlóan más közigazgatási szervezethez, egy önkormányzat számára is (a lakosság mellett) a működési területének kiszolgálása az elsődleges. Ehhez naprakész adatok rendelkezésre állása a minimális feltétel – ami a legdrágább tétel a GIS-rendszerek esetén. Ezért a térinformatika a kistelepülések számára elérhetetlennek tűnik.

Az általunk javasolt megoldás egyrészt az olcsó adatgyűjtési és követési technológia révén, másrészt az ASP-technológia révén mindenki számára elérhető, megfizethető.

A településüzemeltetési feladatok közül példaként kiemelhető a közlekedési táblák nyilvántartása. Első lépésként a jelenlegi helyzet felmérése, az adatrögzítés jön szóba: legtöbbször helyszíni felmérésre van szükség. A település minden utcáját be kell tehát járni, akár gyalogosan, akár autóval. Előbbi esetben mindenképpen egy hordozható, kompakt, jól használható szerkezetre van szükség: tenyérszámítógép, okostelefon, stb. Gépkocsival való felmérés esetén használható laptop is.

pontos adatrögzítés egyrészt a pozíció helyes meghatározását jelenti, azaz valamilyen GPS-képes vevőegységgel kell dolgozni. Másrészt a leíró adatok rögzítését is meg kell oldani: a tábla típusa, elhelyezkedése, kiegészítő táblája, láthatósága, a rögzítő személy neve, az adatfelvitel időpontja, akár a táblának és környezetének digitális fényképe.

Az adatrögzítésnél és a megjelenítésnél is kisebb problémát jelenthet, hogy a különböző táblák száma 150 feletti. A táblákat logikai csoportosítással összerendezzük, ezek után immár csak egy 10-11 elemű listából kell kiválasztani a tábla főcsoportot, majd a választott csoporton belül a kb. 10-15 táblából újra választani, sok esetben tehát két kattintással megoldható a típus pontos kijelölése. A leíró adatok rögzítése így táblánként 1 perc alá csökkenthető, beleértve ebbe a helymeghatározást és a fénykép elkészítését is.

Az információk megjelenítése egy egyedileg testreszabott térinformatikai szoftverben történik, tetszőleges jelkulccsal és egyéb paraméterekkel, a csatolt képekkel együtt. Elemzésekre, leválogatásokra, nyomtatásokra van lehetőség, többek között az „időgép” funkció segítségével. (Ennek során megadható egy múltbeli időpont, majd az ábrázolásnál csak az akkori állapotok jelennek meg.)

A fentiek analógiájára egyéb területek is kezelhetőek térinformatika segítségével: ingatlan-nyilvántartás, műemlékvédelem, parkfenntartás, kátyúzás, fakataszter, parlagfű, stb.