Komplex együttműködő okos szenzorhálózat kialakítása

Cégünk sikerrel pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyában.

· a kedvezményezett neve: eKÖZIG Regionális Informatikai Szolgáltató Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

· a projekt címe: Komplex együttműködő okos szenzorhálózat kialakítása

· a szerződött támogatás összege: 46 050 644 Ft

· a támogatás mértéke (%-ban): 60.14 %

· a projekt tartalmának bemutatása:


Magyarország számára az agrár és élelmiszervertikum stratégiai jelentőségű terület, mely az ország természeti adottságából fakad, ugyanakkor az időjárási kitettség, illetve a humán erőforrások heterogenitása miatt speciális kihívásokkal áll szemben. A fenntartható fejlődés szempontjából kritikus klímaváltozási kérdésekre, az adott agroökológiai környezetben megvalósított technológiai fejlesztési feladatok nyújthatnak tudományos és valós alternatívát a jelentős agrárpotenciállal rendelkező magyarországi területeken.

A fejlesztés eredménye, egy komplex együttműködő okos szenzorhálózat, illetve erre épülő legkorszerűbb rendszer kialakítása, mely a későbbiek során képes a növényfejlődést, illetve növényi fertőzéseket befolyásoló időjárási elemek gyűjtését, elemzését támogatni.

9-16 elemből álló okos agrometeorológiai hálózat, amely az eddig pontra gyűjtött (kiterjedéssel nem bíró) információt folttá, azaz izovonalakkal határolt poligonná terjeszti ki, a szenzorok együttműködése révén és szemben a ma kizárólag méréseket végző, gyűjtő, lekérdezhető állomásokkal, növényvédelmi, öntözési és fagykár megelőzési előfeldolgozást is végez. A rendszer fő logikai elemei: az időjárási és a mezőgazdasági termelés szempontjából fontos paramétereket mérő, gyűjtő és egymás közti adatcserére és adatfeldolgozásra képes mikroprocesszor vezérlésű intelligens mérőállomások hálózata (Smart Sensor Network, SSN).


· a projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.05.31.

· projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-02042